2023-05-17

Understimulerade, nedstämda och trötta: Så påverkas unga svenskar av hemarbete

Unga vuxna är de som drabbas hårdast av hemarbetets nackdelar. Varannan ung svensk uppger att hemarbete gör dem understimulerade och var femte svarar att de blir nedstämda av att arbeta hemifrån. Det framkommer i en ny Novus-undersökning från ISS.
AdobeStock_498652969

Novus har på uppdrag av ISS Facility Services undersökt över tusen svenska kontorsarbetares syn på dagens och framtidens arbetsliv. Resultatet talar sitt tydliga språk: unga svenskar i åldern 18–34 år blir i större utsträckning mindre stimulerade, mer nedstämda och mer trötta av att arbeta hemifrån. Dessutom uppger samma målgrupp att relationen till kollegor och chef försämras av att man inte jobbar på kontoret.  

–Jag vill verkligen uppmana företagsledare runt om i landet att gå utanför sin egen bubbla. Du som ledare är inte normen! När dagens kontor- och hybridpolicys utformas utgår ofta chefer och ledningsgrupper från sig själva. Det vill säga att det framför allt är män över 40 år som bestämmer hur vårt arbetspussel ska se ut, säger Gustaf Landin, COO på ISS i Sverige.  

Undersökningen visar även att över hälften av de unga vuxna uppger att kontoret är mycket viktigt och att de är mer motiverade på arbetsplatsen än hemma.   

–Detta är ett resultat att ta på allvar. Att inte tillmötesgå denna målgrupp kan vara förödande för ett företag. Kontorsdöden är definitivt inte här, däremot måste vi vara redo att omdefiniera vad kontoret ska vara och framför allt, för vem? En punkt att sätta högt upp på agendan, fortsätter Landin.  

 Vill du läsa hela rapporten? Här kan du ladda ner den.  

 

Om rapporten
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av ISS Facility Services. Totalt har 1050 svenska kontorsarbetare med möjlighet till hemarbete, i åldrarna 18–79 år deltagit i undersökningen via en webbenkät. Undersökningen är riksrepresentativ med deltagare från Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel under februari 2023. 

 

Presskontakt

Clara Larsson

Tel: 0734-36 68 08
presskontakt@se.issworld.com